Přejít k hlavnímu obsahu
load

9 tipů, jak skladovat ovoce a zeleninu na zimu

9 tipů, jak skladovat ovoce a zeleninu na zimu

 

Sběr ovoce a zeleniny je většinou velmi příjemným završením pěstitelské sezóny. Jak ale zeleninu a ovoce skladovat tak, aby vydrželo?

Výhodu mají rozhodně majitelé sklepů umístěných pod zemí, kde se drží přibližně stejná teplota během celého roku. Ještě než odnesete první úrodu do sklepa, poradíme vám, jak ji na skladování připravit.

Skladování je možné i v domě bez sklepa, například v nevytápěné garáži, kde ale teplota neklesá pod nulu. Problematické a omezené je skladování v bytech bez sklepů nebo garáží s nižší teplotou.

Jaké druhy ovoce a zeleniny jsou vlastně vhodné na dlouhodobé skladování během zimy?
Určité zimní odrůdy jablek a hrušek, pozdní brambory, veškerá kořenová zelenina od mrkve, petržele, celeru přes pastinák až po různé druhy řepy a zelí. Nízká teplota zabezpečí dlouhou trvanlivost, vysokou vlhkost vzduchu zase to, že zelenina a ovoce nezačnou vysychat a scvrkávat se.

Zmíněné druhy přitom vydrží, v závislosti na odrůdě a samotném skladování, v dobrém stavu až do jarních měsíců, ideálně, například v případě brambor, až do další sklizně. Skladovat se dají i vyzrálé cukety a dýně, avšak o něco kratší dobu, v rozmezí přibližně do několika týdnů.

Co naopak na dlouhodobé skladování do klasického sklepa nepatří? Vysokou vlhkost špatně snáší česnek a cibule, které poměrně často chytají plíseň. Na skladování potřebují sucho, prospívá jim suché prostředí ve spíži, garáži nebo v dílně. Nižší teplota, i když nad nulou, prodlouží jejich životnost. Krátkodobě během několika dní, podobně jako v lednici, můžete uskladnit i papriku, rajčata, mladé cukety nebo salát.

 

1. Dezinfekce sklepa

Sklepy situované pod zemí, zejména ty staré, obvykle nemají hydroizolaci a je v nich vysoká vlhkost vzduchu. Na jedné straně díky tomu zůstává skladované ovoce a zelenina šťavnatá, na druhé straně je to ideální prostředí pro šíření plísní. Mohou se tam držet také plži, příležitostně i hmyz. Proto začátkem podzimu sklep zameťte, odstraňte všechny pavučiny, posbírejte plže. Připravte roztok vody s práškovým vápnem a sklep vybělte - vápno má dezinfekční účinek. V rozích, kde se začíná objevovat plíseň, použijte sprej proti plísni. Očistěte i regálové sestavy.

Uklidit je nutné i místo na skladování v garáži, dílně nebo ve spíži, do čehož patří i regály. Bílit vápnem je ale není úplně vždy potřeba.

 

2. Příprava přepravek

Na skladování ovoce a zeleniny jsou nejpraktičtější plastové přepravky, které jsou na rozdíl od dřevěných odolné vůči vlhkosti. Je výhodné si pořídit přepravky podle potřeby v různých velikostech.
Dříve než do nich vložíte ovoce a zeleninu, bedničky, které už byly použité, dobře omyjte a vysušte. Pokud jste v nich totiž už někdy skladovali ovoce a zeleninu, mohou se v nich nacházet spory plísní.

Dvě největší přednosti plastových přepravek tkví nejen v tom, že do nich vložíte takové množství, které jste ještě schopni přenést, ale i v tom, že je můžete skládat na sebe. I když z nich umíte postavit komín od podlahy téměř až ke stropu, je to nepraktické. Pro lepší manipulaci je vhodnější je ukládat do regálů samostatně.

 

9 tipů, jak skladovat ovoce a zeleninu na zimu 

 

3. Třídění a očista, základ zdraví

Po sběru nechejte zeleninu a ovoce oschnout na vzduchu pod střechou. Obzvláště důležité je to tehdy, pokud jste úrodu sbírali v deštivém počasí. Do přepravek ji dávejte na světle mimo sklep.

Před uložením se podívejte na každý kus. Ovoce očistěte od listí. Brambory a zeleninu očistěte od půdy pomocí rukavic a u kořenové zeleniny odřízněte nať cca 1 cm nad růstovým vrcholem. Poškozené kusy dejte bokem a co nejdříve zkonzumujte.

 

4. Zelenina a ovocie se skladují odděleně

Není jednoduché tuto radu dodržet, protože málokdo má k dispozici dva skladovací prostory. Doporučuje se to ale kvůli šíření spor plísní a kvůli specifickým látkám, které se uvolňují při skladování a které by mohly mít vzájemný negativní vliv. Například se uvádí, že při dlouhodobém společném skladování jablek a mrkve jablka po čase hořknou.

 

5. Jablka a hrušky v jedné vrstvě

Ovoce - jablka a hrušky - je ideální skladovat v nízkých bedničkách, nejlépe v jedné vrstvě srdíčkem nahoru a stopkou dolů. Během skladování je nutné je opakovaně kontrolovat a vyřazovat kusy, které začínají hnít.

 

6. Kořenová zelenina do písku

Podle rad našich předků zůstane kořenová zelenina ve sklepě déle šťavnatá, pokud se uloží do suchého písku. Jednotlivé kusy ukládejte kořenem dolů, podobně jako byly v půdě, nebo mírně šikmo a zasypejte je až po okraj růstového vrcholu.

 

7. Kedlubny i s kořeny

Kedlubny vytáhněte z půdy i s kořeny a jemně z nich očistěte půdu. Odstraňte všechny listy až na malé lístečky v růstovém srdíčku. Naskládejte je do bedničky ve směru růstu a kořeny zasypte pískem.

 

8. Brambory do většího

Brambory jako jediné je možné skladovat i ve větších bednách a přepravkách. Je ale nutné je nechat osušit, opatrně očistit od půdy a vyřadit všechny poškozené kusy.

 

9. Nezapomeňte na kontrolu

Pro někoho, kdo skladuje ovoce a zeleninu během zimy poprvé, můžu být překvapující, že sem-tam dochází k hnití jednotlivých kusů. Proto je důležité čas od času všechno překontrolovat a shnilé kusy odstranit, aby nebyly zdrojem infekce pro okolí.  

TIP na závěr: Každý rok je úroda trochu jiná, jednou se urodí například více jablek, jindy zase více kořenové zeleniny. Proto při plánování a koupi regálů upřednostněte takové, které lze přestavovat a přizpůsobovat velikosti přepravek, jež právě použijete.

 


Vyberte si přepravky